Obrazek do wydarzenia. Tło stanowią naprzemiennie ułożone w szachownicę żółte i zielone kwadraty, na których są elementy graficzne, kwiaty, fale, kółka. Na środku nazwa festiwalu oraz zarys trykających się koziołków.

Festiwal Tradycji Poznańskich: MAKE POLSKA I LOKALNA KUCHNIA SEXY AGAIN. Dyskusja o tradycjach kulinarnych

Przewodnik Michelin wyróżnił w tym roku 77 restauracji, w tym 15 z Poznania. Tym samym rzucił światło na kuchnię polską i regionalną, docenił to, co lokalne i pora, żebyśmy też się o tym przekonali. Jedzenie jest od lat nośnikiem historii, tradycji i opowieści. Jaką opowieścią uraczymy gości przyjeżdżających do nas zza granicy? Czym możemy zaimponować światu? Czy kuchnia polska, wszystkie pierogi, żurki, chłodniki, bigosy i gziki są sexy? Jak się próbować przez kuchnię? To niektóre z zagadnień, które poruszymy w rozmowie podczas Festiwalu Tradycji Poznańskich.

Porozmawiamy o tym z działaczką kulinarną i przedsiębiorczynią Joanną Ochniak, restauratorem Marcinem Sadowskim, popularyzatorem kulinarnym impresario Wojciechem Lewandowskim i popularyzatorem polskiej kuchni i tradycji kulinarnej, kucharzem Maciejem Nowickim. Moderatorką dyskusji będzie Małgorzata Muraszko z Gazety Wyborczej.

Udostępnij:
Przeskocz do treści