XXVII Spotkanie z Arcydziełem. Stanisław Czerniecki „Compendium ferculorum albo zebranie potraw…”

20 listopada 2019 (środa), godz. 18.00

Biblioteka Raczyńskich, Galeria Atanazego (wejście od Al. Marcinkowskiego 23)

Stanisław Czerniecki „Compendium ferculorum albo zebranie potraw…”, Kraków 1682 – najstarsza polska książka kucharska. Do 1821 r. opublikowano jej 20 wydań. Czerniecki był kuchmistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, toteż natchnieniem do stworzenia książki kucharskiej była atmosfera towarzyska na dworze Lubomirskich. Kucharz nie tylko spisał swe przepisy, lecz też snuł wokół nich refleksje o smaku, guście i wrażliwości, dawał porady oraz dzielił się sekretami organizacji uczt, stąd dzieło uważane jest za przekaz ducha sarmatyzmu. Spotkaniu będzie towarzyszył wykład prof. Jarosława Dumanowskiego (Uniwersytet Mikołaja Kopernika), historyka czasów nowożytnych, specjalizującego się w historii kultury oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia.

Sponsorem Spotkań z Arcydziełem jest PKO Bank Polski.



Udostępnij:
Przeskocz do treści